Blog: de zin en onzin van buikspieroefeningen deel 2

De vorige blog over de zin en onzin van buikspieroefeningen ging over het cosmetische effect van buikspieroefeningen. In deze blog ga ik het hebben over de zin en onzin van buikspieroefeningen gerelateerd tot rugklachten.

Waar of niet waar: sit-ups voorkomen rugklachten

Niet waar. Het is helaas niet zo simpel als dat. Als dat namelijk zo was zou iedereen die pijn in zijn rug heeft er met wat sit-ups vanaf zijn. Sit-ups kunnen de klachten zelfs verergeren. Dit komt door de hoge belasting op de wervelkolom.

Rugklachten hangen niet alleen samen met zwakke of sterke buikspieren. Er zijn veel oorzaken van rugklachten, ik beperk me hier tot de klachten op spierniveau. Zo kunnen te sterke rugspieren, te korte heupbuigers of te slappe bilspieren rugklachten veroorzaken.

Balans vs. disbalans

Het sleutelwoord is balans. Veel klachten worden over het algemeen veroorzaakt door een disbalans in je lichaam. Op de ene plek is een spier te sterk of te kort, op de andere plek te slap of te lang. Heb je rugklachten door bijvoorbeeld een te sterke (holle) rug? Dan moet je daar sterke buikspieren tegenover zetten en tegelijk zorgen dat je meer flexibiliteit in je heupbuigers krijgt. Ontstaan jouw rugklachten doordat je een zittend beroep hebt en daardoor je buik-, rug- en bilspieren te slap zijn? Dan is het belangrijk dat jouw hele romp en bilspieren versterkt worden, in combinatie met (daar komt-ie weer) de nodige flexibiliteitstraining op bijvoorbeeld de Five.

Coretraining

Het trainen van je romp(stabiliteit), d.w.z. je dwarse- en schuine buikspieren en bilspieren, is zeer zinvol om je natuurlijke korset te versterken en daardoor rugklachten te voorkomen of te verminderen. Echter is dit vooral nuttig als je het combineert met het stretchen van de verkorte spiergroepen.

Conclusie

Buikspieroefeningen uitsluitend voor je rechte buikspieren zullen weinig effect hebben bij rugklachten. Maar train je je hele romp (dwarse-, schuine-, rechte buikspieren en bilspieren) en combineer je dit met het stretchen van de verkorte spieren dan is de kans groot dat je rugklachten verminderen of verdwijnen. Ga hierbij niet zelf experimenteren met oefeningen en methodes,  maar laat je adviseren door een professional wat voor jou het meest geschikt is.

Wil je meer weten of heb jij rugklachten en wil je weten of we jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Blijf op de hoogte van het laatste Plataan nieuws...

Kilo’s eraf zonder dieet

Lekker eten, lekker leven en in 8 weken 5 kilo minder wegen met de GEZOND & SLANK cursus die vanaf 21 januari 2019 van start gaat!

Nieuwe cursussen Tai Chi in 2019

Vanaf februari 2019 starten er nieuwe Tai Chi cursussen; 1 op maandagavond en 1 op dinsdagochtend.

Plataan Partner activiteit: workshop ‘Ontdek je kleuren’.

Begin 2019 vindt in De Plataan de unieke workshop ‘Ontdek je kleuren’ plaats. Een workshop waarin je door middel van yoga én meditatie kennis maakt met de betekenis van de chakra’s en hun kleuren. Doe jij ook mee en beken je kleur?

De Plataan en BioCheck gaan samenwerken!

Vanaf vandaag is De Plataan officieel partner van BioCheck.
BioCheck is gespecialiseerd in de re-integratie van mensen met (chronische) vermoeidheidsklachten, fibromyalgie en burn-out.

Bekijk alle nieuwsberichten