Blog: eiwitshakes

Menig fanatiek sporter is er vast wel eens mee in aanraking gekomen of heeft erover gehoord: eiwitshakes. Maar wat zijn eiwitshakes precies en heb jij ze nodig?

Een eiwitshake is eiwitpoeder waar water aan toegevoegd wordt en zijn er in allerlei vormen en maten. Er worden verschillende typen eiwitten gebruikt, die allemaal een ander doel hebben. Ook is er verschil in de snelheid van opneembaarheid door het lichaam, waardoor de ene shake beter is om voor de training te nemen en de andere na de training. Daarnaast zijn er ook eiwitshakes die een hogere calorische waarde en gewichtstoename als doel hebben, maar ook shakes die het tegenovergestelde doel beogen. Grotendeels worden eiwitshakes gebruikt met het doel om sneller te herstellen na inspanning, want eiwit is een bouwstof voor het lichaam.

Hoeveel eiwitten

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit bij een volwassene is 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Fanatieke krachtsporters kunnen 1,7 – 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht aanhouden (Voedingscentrum, 2019). Een eiwitshake nemen lijkt dan erg handig om hier snel aan te komen. Echter is het zo dat mensen die veel sporten sowieso al meer eten omdat ze meer energie verbruiken. Bovendien krijgen de meeste mensen al meer eiwitten binnen dan ze nodig hebben. En overtallig eiwit wordt deels opgeslagen als lichaamsvet…..

Wel of niet aan de shake

Wij zullen eiwitshakes niet snel adviseren om te gebruiken en dat is dan ook de reden waarom wij ze niet verkopen. Ben je niet zeker of je wel genoeg eiwitten binnen krijgt, houd eens een paar dagen bij wat je eet en vul dit in op de Eetmeter van het Voedingscentrum of op een app op je telefoon als MyFitnessPal. Natuurlijk kun je ook advies vragen aan één van onze Gezond & Slank voedingscoaches of  BGN gewichtsconsulente.

Ben je benieuwd naar de mening over eiwitshakes van Carlien Harms, sportdietist voor Team NL, lees onderstaand artikel eens die in het voorjaar op NU.nl verscheen:
https://www.nu.nl/eten-en-drinken/5826912/de-onzin-van-eiwitshakes-voor-sporters.html

Blijf op de hoogte van het laatste Plataan nieuws...

Sport met ons mee op YouTube!

Nu het fysiek niet mogelijk is om naar de sportschool te komen, zijn we druk bezig met het online zetten van diverse groepslessen en trainingen.

Sportschool in Wageningen

Fit-o-theek: fitnessmaterialen uitleen

Naast online trainingen via ons YouTube Kanaal en Fitsnack.TV bieden wij onze leden nu de mogelijkheid om een selectie van onze fitnessmaterialen te lenen, de Fit-o-theek!

GESLOTEN T/M 20 MEI I.V.M. MAATREGELEN CORONA

GESLOTEN T/M 20 MEI I.V.M. CORONA VIRUS.

NIEUW: cursus Wheel Yoga

Binnenkort kun je met de nieuwe Yogatrend meedoen: Wheel Yoga.

Bekijk alle nieuwsberichten