Blog: eiwitshakes

Menig fanatiek sporter is er vast wel eens mee in aanraking gekomen of heeft erover gehoord: eiwitshakes. Maar wat zijn eiwitshakes precies en heb jij ze nodig?

Een eiwitshake is eiwitpoeder waar water aan toegevoegd wordt en zijn er in allerlei vormen en maten. Er worden verschillende typen eiwitten gebruikt, die allemaal een ander doel hebben. Ook is er verschil in de snelheid van opneembaarheid door het lichaam, waardoor de ene shake beter is om voor de training te nemen en de andere na de training. Daarnaast zijn er ook eiwitshakes die een hogere calorische waarde en gewichtstoename als doel hebben, maar ook shakes die het tegenovergestelde doel beogen. Grotendeels worden eiwitshakes gebruikt met het doel om sneller te herstellen na inspanning, want eiwit is een bouwstof voor het lichaam.

Hoeveel eiwitten

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit bij een volwassene is 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Fanatieke krachtsporters kunnen 1,7 – 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht aanhouden (Voedingscentrum, 2019). Een eiwitshake nemen lijkt dan erg handig om hier snel aan te komen. Echter is het zo dat mensen die veel sporten sowieso al meer eten omdat ze meer energie verbruiken. Bovendien krijgen de meeste mensen al meer eiwitten binnen dan ze nodig hebben. En overtallig eiwit wordt deels opgeslagen als lichaamsvet…..

Wel of niet aan de shake

Wij zullen eiwitshakes niet snel adviseren om te gebruiken en dat is dan ook de reden waarom wij ze niet verkopen. Ben je niet zeker of je wel genoeg eiwitten binnen krijgt, houd eens een paar dagen bij wat je eet en vul dit in op de Eetmeter van het Voedingscentrum of op een app op je telefoon als MyFitnessPal. Natuurlijk kun je ook advies vragen aan één van onze Gezond & Slank voedingscoaches of  BGN gewichtsconsulente.

Ben je benieuwd naar de mening over eiwitshakes van Carlien Harms, sportdietist voor Team NL, lees onderstaand artikel eens die in het voorjaar op NU.nl verscheen:
https://www.nu.nl/eten-en-drinken/5826912/de-onzin-van-eiwitshakes-voor-sporters.html

Blijf op de hoogte van het laatste Plataan nieuws...

Plataan weer geopend!

Beste sporter,   Wat fijn dat je weer kunt komen sporten! En heel hartelijk bedankt voor je geduld en loyaliteit…

Sport met ons mee op YouTube!

Ondanks het inmiddels weer toegestaan is om naar het sportcentrum te komen, hebben wij onze online lessen voor jullie toegankelijk gelaten, zodat je alsnog thuis aan de slag kunt als je dit wilt.

Blog: eiwitshakes

Menig fanatiek sporter is er vast wel eens mee in aanraking gekomen of heeft erover gehoord: eiwitshakes. Maar wat zijn eiwitshakes precies en heb jij ze nodig? We leggen het in deze blog aan je uit.

Blog: 5 groepslessen voor een full body workout

Bij Sport & Gezondheid De Plataan bieden we meer dan 80 groepslessen per week aan. Dankzij deze enorme keuze is er altijd wel een groepsles die je leuk vindt en waarmee je ook nog eens je doel(en) kunt bereiken. In deze blog de 5 populairste full body groepslessen.

Bekijk alle nieuwsberichten