Blog: supercompensatie

Sporten is gezond. Je zou daarom denken dat je nooit teveel kunt sporten. Toch kun je teveel sporten. Blessures, overbelasting of overtraindheid, met klachten vergelijkbaar met die van een burnout, kunnen dan het gevolg zijn.

Hoe vaak trainen?

Maar hoe vaak moet je trainen voor een optimaal resultaat? Om hier een goed antwoord op te kunnen geven, leg ik eerst uit wat er globaal met je lichaam gebeurt tijdens een training. Als je aan het trainen bent, ga je op dat moment eigenlijk je lichaam een beetje ‘afbreken’: je spieren raken vermoeid en/of gaan verzuren. Dit is het geval als je een intensieve conditie- en/of krachttraining doet.

Supercompensatie

Na je training gaat je lichaam zich herstellen, dit is de herstelfase. Vervolgens maakt je lichaam zich nog wat extra sterker, zodat het de volgende keer beter tegen de training is opgewassen.

Dat extra sterker maken noemen we ‘supercompensatie’, je prestatievermogen neemt toe. Dit is het ideale moment om weer te gaan trainen.  Afhankelijk van het soort training (conditie of kracht) bedraagt de hersteltijd 24 tot 72 uur. Ga je tijdens je hersteltijd een intensieve training doen dan neemt je prestatievermogen verder af in plaats van dat het toeneemt. Doe je dit te vaak dan kan dat op termijn overbelasting en overtraindheid tot gevolg hebben. Onze fitnesscoördinator Glenn legt dit in onderstaand filmpje heel mooi uit.

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je advies over welke trainingsfrequentie voor jou geschikt is? Stuur Glenn dan een mailtje: glenn@sportengezondheiddeplataan.nl

Blijf op de hoogte van het laatste Plataan nieuws...

Zomerfit in 8 weken

Trakteer jezelf deze zomer op een fitter, sterker en slanker lijf met het acht weken Zomerfit programma. Je kunt je nog aanmelden tot en met 22 juli 2019!

Jouw trainingsprogramma altijd en overal bij de hand

De zomer is begonnen, dat betekent vakantie! Nu wil je in je vakantie natuurlijk ook fit blijven en zoekt menig sporter een sportschool in een hotel of in een andere stad op.

Plataan Partner activiteit: Outdoor Yoga en Meditatie

Ben jij in de zomer in Nederland? Doe dan mee met de workshop Outdoor Yoga & Meditatie, die yoga en meditatie duo en Plataan Partners, Petra Verhoef  (Personal Training Wageningen) en Petra Verhoef (Sammacentrum), organiseren.

‘Zet je brein in beweging’

In juli starten er twee 10-weekse cursusgroepen ‘Zet je brein in beweging’, volgens de Ronnie Gardiner Methode (RGM). De cursus wordt gegeven door Martin Kruizinga, RGM practitioner. Er gaat een vervolggroep en een startersgroep van start.

Bekijk alle nieuwsberichten